Pukeutumisohjeet

Frakki

Frakki on miesten puvuista arvokkain. Frakin voi korvata tummalla puvulla, mutta ei koskaan smokilla. Paita on valkoinen ja siinä on frakkikaulus sekä pikee-etu. Paitaan kuuluvat irtonaiset helmiäisnapit. Hihansuussa on pikeekalvosin, jotka kiinnitetään kultaisilla kalvosinnapeilla. Hihansuun tulee näkyä frakin hihan alta noin 1-1,5 cm. Varmista oikea pituus valkealla hihastimella.

Solmuke on valkoinen. Se voi olla valmiiksi solmittu tai itse solmittava. Paidan kauluksessa olevat siivekkeet asetetaan aina solmukkeen taakse.

Liivi on yleensä valkoinen. Poikkeuksena akateemiset tilaisuudet ja hautajaiset, joissa liivi on musta. Liivin napit ovat myös helmiäistä. Liivin kulmien tulee näkyä frakin alta. Varo kuitenkin niiden näkymistä liikaa.

Taskuliina on valkoinen ja puuvillaa. Se taitetaan suoraksi ja sen tulee näkyä taskun suusta noin sentin kapeana viiruna. Älä käytä rannekelloa frakin kanssa. Varmista housujen istuvuus valkeilla olkaimilla. Frakin kanssa ei käytetä vyötä.

Sukkien tulee olla mustat ja pitkävartiset juhlasukat. Kengät ovat mustat, kiiltonahkaiset ja solmittavat. Kun lähdet frakissa juhliin, sopiva päällysvaate on tumma frakin liepeet peittävä takki tai viitta. Kaulaliina on valkoinen ja silkkiä. Hansikkaat ovat valkoiset.

Kun sinun edellytetään pukeutuvan frakkiin, kutsussa lukee esim. Frakki, Juhlapuku, White Tie, Evening Dress tai Tenue de soiree. Jos olet epävarma pukeutumiskoodista, voit hyvin tarkistaa asian kutsun lähettäjältä.

Smokki

Smokki sopii tilaisuuksiin, jotka alkavat kello 18 jälkeen. Smokki voi olla yksirivinen tai kaksirivinen. Yksirivinen kiinnitetään niin, että kaksoisnapin molemmat napit jäävät näkyviin. Paita on valkoinen.

Kaulus voi olla joko frakkikaulus tai normaali kaulus. Edessä on pliseeraus ja hihansuussa kaksinkertaiset kalvosimet. Paidan hihansuun tulee näkyä frakin hihan alta noin 1-1,5 cm. Varmista oikea pituus valkealla hihastimella.

Smokin kanssa pidetään vyöliiviä (cummerbund) ja solmuketta. Vyöliivin ja solmukkeen tulee olla saman väriset. Yleisin väri on musta, mutta muut värit ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Mustien asusteiden kanssa taskuliina on valkea, värikkäissä asusteissa taskuliina on samanvärinen solmukkeen ja vyöliivin kanssa.

Varmista housujen istuvuus valkeilla olkaimilla. Smokin kanssa ei käytetä muuta vyötä kuin vyöliiviä. Sukkien tulee olla mustat ja pitkävartiset juhlasukat. Kengät ovat mustat, kiiltonahkaiset ja solmittavat.

Smokkiin sopiva päällysvaate on tumma ulsteri. Kaulaliina on valkoinen ja silkkiä. Hansikkaat ovat valkoiset.

Kun sinun edellytetään pukeutuvan smokkiin kutsussa lukee esim. Smokki, Black Tie, Tuxedo, Dinner Jacket tai Cravate Noir. Jos olet epävarma pukeutumiskoodista, voit hyvin tarkistaa asian kutsun lähettäjältä.